El sector de les start-ups aconsegueix millorar les mesures de la «Ley de fomento del ecosistema de las empresas emergentes» 

El sector de les start-ups i els emprenedors feia 5 anys que reclamaven i esperaven l’arribada d’una llei que consideres aquest tipus d’empreses com una categoria en si mateixa i, per tant, amb una regulació pròpia

El 6 de juliol de 2021 es va presentar el primer avantprojecte de la “Ley de fomento del ecosistema de las empresas emergentes”. L’objectiu d’aquesta llei segons fonts de la Moncloa “es fomentar la creació i relocalització de les empreses emergents a Espanya amb l’objectiu de continuar atraient talent i capital internacional pel desenvolupament d’un ecosistema emprenedor amb una vocació innovadora”. 

Davant d’aquest avantprojecte de llei la resposta del sector emprenedor i de les start-ups va ser rebre amb satisfacció aquest primer document de llei, considerant-lo com un pas cap a la direcció correcte, però van considerar que era insuficient. Demanaren que fos més ambiciós respecte a aspectes com la definició d’empresa emergent, la fiscalitat a favor de les startups i la inversió en aquestes, les mesures d’atracció i retenció del talent, i la posada en marxa de sandboxes reguladors. 

Finalment, l’entrada en vigor de la coneguda com a Llei de les start-ups no es producirà fins a mitjans de 2022, tenint com a data límit d’aprovació l’últim trimestre de l’any que ve, un cop superats els tràmits parlamentaris. En relació, a les demandes del sector davant de l’avantprojecte de llei, l’ara projecte de llei que va ser aprovat el 10 de desembre de 2021, incorpora modificacions respecte al text original per tal de donar resposta als canvis que demanda el sector. El projecte de llei que arribarà el Parlament inclou nous canvis després de ser sotmès a la consulta pública

Les noves mesures del projecte llei coneguda com la “Ley de las start-ups”

Definició i requisits per la creació d’una empresa emergent

Es consideraran start-ups aquelles empreses de caràcter innovador de nova creació o de menys de 5 anys; independent d’altres empreses; tenir una seu social o establiment permanent a Espanya, així com un percentatge majoritari de la plantilla amb un contracte nacional; que no cotitzin en un mercat de valors, no distribueixin ni hagin distribuït els beneficis i que tinguin un volum de negoci anual de fins a 5 milions d’euros

En el cas de les empreses de biotecnologia, energia, industrials i altres sectors estratègics o que hagin desenvolupat tecnologies pròpies dissenyades íntegrament a Espanya, l’extensió de temps arriba fins als 7 anys. 

En relació amb la definició del tipus d’empresa trobem que es considera que una empresa és tecnològica quan “requereix la generació o un ús intensiu de coneixement cientificotècnic i tecnologies per a la generació de nous productes, processos o serveis i per a la canalització de les iniciatives de recerca, desenvolupament i innovació i la transferència dels seus resultats.”

I la definició d’empresa innovadora segons el Proyecto de Lley del Ecosistema de las Empresas Emergentes és aquella que té com a finalitat “resoldre un problema o millorar una situació existent mitjançant el desenvolupament de productes, serveis o processos nous o millorats substancialment en comparació de l’estat de la tècnica i que portin implícit un risc de fracàs tecnològic o industrial.”

Emprenedors en sèrie 

Seguint les demandes del sector, el govern central ha introduït algunes modificacions respecte a la definició d’empresa emergent, per tal de permetre que els emprenedors en sèrie, és a dir, aquells que han constituït vàries empreses de nova creació, puguin acollir-se fins a tres vegades a la llei.

En l’àmbit fiscal el projecte de llei suposa una reducció de fins al 15% en els impostos de societat dels primers quatre anys de l’empresa. A més, s’introdueix la possibilitat de aplaçar els pagament d’altres impostos durant dos anys. 

les start-ups aconsegueix millorar les mesures de la Ley de fomento del ecosistema de las empresas emergentes 
Ley de fomento del ecosistema de las empresas emergentes

Agilitat administrativa i digitalitzada

S’ha creat un organisme per tal de gestionar l’administració de les start-ups de forma efectiva, l’anomenada Empresa Nacional de Innovación SME (ENISA), s’encarregarà d’atorgar la declaració de caràcter innovador a les empreses

A més, els Puntos de Atención al Emprendimiento (PAE) i la Oficina Nacional de Emprendimiento (ONE), seràn punts d’informació sobre les mesures de suport i ajudes a les empreses emergents, i també comptarà amb un portal web. 

Les start-ups podràn registrar-se de forma digital i poden estar constituïdes en un termini de 6 hores que s’estendrà com a màxim fins a 5 dies. 

Ajudes fiscals

Les empreses emergents podran gaudir d’una reducció del tipus impositiu de l’impost de societat i l’impost sobre la renda de no residents, passant de tenir de tipus general del 25% al 15% en els primers quatre primers exercicis des de la base imposable sigui positiva.

Entre les ajudes fiscals es troba la possibilitat d’aplaçar la deute tributària de l’Impost de Societats i l’Impost sobre la Renda de no residents en els dos primers exercicis des de la base imposable sigui positiva, sense garanties ni interessos de demora, per un període de 12 i 6 mesos respectivament. També s’elimina l’obligació d’efectuar pagaments fraccionats de l’impost de societats i de l’impost sobre la renda de no residents en els 2 anys posteriors en els casos en què la base imposable sigui positiva.

A més també es traurà durant 3 anys de la doble cotització a la Seguretat Social en cas de pluriactivitat, per a emprenedors que treballin de forma simultània per a un ocupador per compte d’altri.

Ley de startups

Ley de fomento del ecosistema de las empresas emergentes

Compra d’accions lliures d’impostos

Les opcions de compra d’accions, o stock options, són claus per les start-ups com a eina de pagament inicial per a la configuració dels equips. La llei eleva l’import de l’exempció de tributació de les opcions sobre accions de 12.000 a 50.000 euros anuals, en cas de lliurament per part de start-ups d’accions o participacions derivades de l’exercici d’opcions de compra. 

També es flexibilitzen les condicions de generació d’autocartera en societats de responsabilitat limitada. S’endarrereix el pagament fiscal fins al moment en què es produeixi la venda de les participacions esmentades o la societat surti a borsa.

Beneficis pels nòmades digitals

Els anomenats nòmades digitals són aquells emprenedors o teletreballadors que utilitzen les noves tecnologies per desenvolupar la seva ocupació i poden treballar de forma remota. 

Els nòmades digitals que hagin estat no residents a Espanya durant 5 anys tindran un procediment més àgil d’obtenció del visat i la residència. A més, podran acollir-se al règim tributari especial i tributar per l’impost sobre la renda de no residents, amb l’objectiu de repatriar talent. 

Beneficis pels inversors

En matèria fiscal, els primers 100.000 euros d’inversió en una startup seran lliures d’impostos i posteriorment hi haurà una deducció per inversió del 50% en els primers 5 anys de vida de la firma i 7 en el cas de determinats sectors. 

A més, els inversors no residents a Espanya només necessitaran tenir Número d’Identificació Fiscal (NIF) i no NIE (Nombre d’Identitat d’Estranger (NIE). 

Sandbox regulatoris

El govern executiu es compromet a crear sandbox regulatoris, és a dir, espais d’experimentació regulats que per permetin provar les innovacions del sector dins d’un entorn segur, com ja s’ha produït anteriorment dins del mercat financer. 

Segons el projecte de llei es permetrà de prova d’innovacions per empreses emergents durant un any, per avaluar la utilitat, viabilitat i impacte de les innovacions tecnològiques en diferents sectors d’activitat productiva.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email