Josep Herrero és CEO i fundador de R-Evolution i vol convertir Polinyà en un referent del món dels drons. L’empresa es va crear al principi de 2021, però fa dos anys que està desenvolupant el seu projecte a Can Gavarra.
Per què vau venir a Can Gavarra?
Jo tenia una empresa d’enginyeria i necessitava un lloc per desenvolupar drons amb tranquil·litat. A més, la gent de l’equip era dels voltants: de Santa Perpètua, de Martorelles… ells van buscar i van trobar Can Gavarra, que a banda, té l’aeroport al costat. I quan vaig venir per primer cop, vaig pensar: “aquest és el lloc”.
Treballeu en tres àrees, oi?
Sí: serveis (que no és de venda al públic), esdeveniments (o oci) (que sí és de venda al públic, aquest és més petit i no porta els serveis associats de l’anterior) i logística. La part d’esdeveniments es comercialitza al públic i usa drons més petits, mentre que la de serveis està orientada a cossos de policia, no és de venda al públic i porta diversos serveis associats.
En què consisteix el servei orientat a cossos de policia?
La idea és dotar la policia d’una unitat del nostre model Alpha i formar dos agents per a usar-lo. Cada any, revisem el dron —una mena d’ITV, que no existeix actualment en el sector— i l’actualitzem perquè no es quedi obsolet: sempre estarà a l’última. I també oferim formacions anuals sobre novetats en legislació aèria. Igualment, podem canalitzar a les autoritats aèries la informació sobre els vols de drons de la policia, i així l’agent només s’ha de preocupar de comandar l’aparell. Nosaltres li fem passar una mena d’ITV, que no existeix. És com si donéssim el cotxe, el carnet de conduir i l’extensió per a pilotar en ral·lis.
Quines aplicacions concretes pot tenir?
Moltes. Imaginem que la policia, per Nadal, necessita controlar un accés al municipi, vol vigilar un pàrquing i alhora vol monitorar la Cavalcada de Reis. Ho pot fer amb drons. I l’avantatge que li oferim és que, encara que només tinguin una unitat, els podem posar a la seva disposició unitats i pilots extra per a moments on faci falta. Els drons també poden incorporar tecnologies per a altres necessitats, com visió nocturna, càmera tèrmica… I poden fer operacions amb més efectivitat que no pas un helicòpter. De fet, els nostres drons, i tot el servei que hi va associat, són millors que els que tenen el mateix cos de Mossos d’Esquadra.
Ens hi haurem d’acostumar, a veure drons policials?
Hi haurà un moment que serà molt habitual veure’ls. També serveixen com a mesura dissuasiva, per a enregistrar infractors, per a demanar que una persona mostri el seu DNI a la càmera del dron… També porten un làser que assenyala a persones, per exemple, en una manifestació, algú que s’hi sumi per a rebentar-la.
Pel que fa a l’àrea d’oci, què heu desenvolupat?
Vendrem drons al públic general, però això és la punta de l’iceberg: el que ens interessa a nosaltres és l’esdeveniment en si. Hem creat un dron molt ràpid que ens permet muntar espectacles, i en concret, una batalla aèria entre drons. És com passar un joc de la Playstation a la realitat: llocs reals (una fàbrica abandonada, un castell…) i un dron molt ràpid que dispara. Tu vas muntat a dins —virtualment— però la teva sensació és real. El pilot ho viu d’una forma trepidant, però els que estem fora, encara ho veiem millor.
I això no existeix?
No, hi ha curses de velocitat —com la de Mollerussa, que s’ha convertit en referència— però no pas batalles aèries. La idea és comercialitzar-ho i aconseguir ressò. Volem crear una competició amb drons i la volem fer des de Polinyà: que el municipi esdevingui un referent. Si la competició la crees tu, també en tens els drets audiovisuals —i les plataformes digitals cada vegada mouen més diners. Si ho fem bé, podem tenir una gran participació de públic, espònsors, i plataformes digitals… És un espectacle que no existeix: combina velocitat, acrobàcia, estratègia i adrenalina. No fem més del mateix, sinó diferent i amb essència pròpia.
A banda d’això, els vostres drons també poden usar-se per a transportar?
Sí. Amb aquests drons, pots fer tantes coses com puguis imaginar. Per exemple, i pensant en la pandèmia: el nostre dron, que porta estabilitzadors a bord, podrien transportar fins a 120 provetes a 15 quilòmetres. Però pot tenir molts més usos: trobar una persona que s’ha perdut, enviar-li una injecció si li ha picat una serp, es pot aplicar a la gestió de fauna salvatge, controlar presons, en protecció civil davant d’accidents químics, en extinció d’incendis…
Es podria convertir Polinyà en un referent en el món dels drons?
Volem que Can Gavarra i Polinyà siguin un referent en matèria de drons. Can Gavarra disposa de les instal·lacions i, el més important, el suport de l’equip humà. Tu hi poses el teu somni, però ells t’orienten. A Mollerussa van començar amb una cursa de drons i ara és un referent nacional. Això crea riquesa. El que ens ha donat Can Gavarra, ho multipliquem: Polinyà avui té un gran projecte.